Brood bakken: Hoe moeilijk is dat eigenlijk?

Iedereen kan brood bakken. Het enige wat je nodig hebt, is liefde, tijd en de juiste ingrediënten!
Of je nou brood bakt in een machine of zelf kneed, het smaakt altijd beter dan in de supermarkt.
In deze post leer ik je hoe je zelf een super lekker vers brood bakt.

Het lekkerste brood bak je zelf, maar kost wel wat tijd. Ik heb brood leren bakken met behulp van Levine van Doorne.
Levine leert je bakken volgens de broodbakkers formule. Ik bespaar je de wiskundeles en zal het simpel houden.

Hier rechts zie je de broodbakkers formule. Niet schrikken! Hij lijkt lastiger dan hij is.
Wat je moet weten is dat voor elke 100 gram bloem, je 60 gram vocht nodig hebt, 1,4 gram droge gist en 1,8 gram zout.
Gebruik je 500 gram bloem dan moet je al deze getallen maal vijf doen.

Geen zin om te rekenen? Dat begrijp ik. Daarom heb ik mijn versie van mijn favoriete recept van Levine van Doorne hiernaast geplaatst.

Hoe maak ik zelf brood?

Voor het beste brood begin je de dag van tevoren. In de avond na het eten maak je namelijk een actief deeg dat ook wel poolish heet. Dit deeg werkt de hele avond hard aan het activeren van het gist. Als je de volgende ochtend je poolish bekijkt, zie je hoe actief het deeg is. Er komen allemaal bubbeltjes aan de oppervlakte wat straks zorgt voor een luchtig brood. De poolish maak je ongeveer 8-14 uur van tevoren.

Als de poolish is gerezen en je klaar bent om te beginnen mixen we de droge ingrediënten in een kom. Let op, voeg het zout pas toe als alle droge ingrediënten gemengd zijn. Als zout en gist met elkaar in contact komen, zal de gist sterven en zal het brood niet luchtig worden.
Voeg nu ook het water toe en kneed het tot een geheel deeg.

Het kneden van een brood is ook erg belangrijk. Door het kneden help je het brood om gluten te vormen. Gluten zorgen dat het brood luchtig is, lekker smaakt en een mooie vorm krijgt. Houd het deeg vast met de ene hand, en duw het uit elkaar met je andere hand. Vouw het deeg weer op en draai het een kwart. Dit doe je net zo lang tot je deeg goed is.

Ik heb van de moeder van mijn beste vriendin een trucje geleerd hoe je kan zien of je deeg goed is.
Ze noemde dit de vitrage techniek:
Je breekt een stukje deeg af en drukt het plat tussen je vingers. Daarna rek je het in een vierkant. Lukt het je om door het deeg heen te kijken zonder dat er gaatjes ontstaan, dan is het deeg klaar om te rijzen.

De eerste rijs:

Je leest het goed, het brood moet meer dan een keer rijzen. Je maakt een mooie bol van je deeg, en vet een grote kom in met (zonnebloem-)olie. Deze dek je af met een theedoek (of gebruik een douchemuts!) en laat je 30 minuten staan.
Als je het deeg te veel stoort dan zal het minder goed rijzen. Ik laat het deeg rijzen op mijn aanrecht, of als het in de weg ligt in de koude oven. Dit zorgt er voor dat het deeg constant rond dezelfde temperatuur is.

De tweede rijs:

We gaan het deeg even storen. Haal het voorzichtig uit de kom en leg het op een geoliede ondergrond. Vouw het deeg alsof het een envelop is. Je pakt steeds een rand en vouwt die naar het midden toe. Dit doe je vier keer zodat je een vierkant krijgt, en dan nog vier keer vanuit de punten. Dek het deeg weer af en laat het nogmaals 30 minuten rijzen.

De derde rijs:

Voor de laatste rijs bepaal je hoeveel broodjes je wil maken. Verdeel het deeg (met een scherp mes) in de hoeveelheden brood die je wil hebben. Vorm het tot de vorm die je wilt hebben en laat dit afgedekt nog 45 minuten rijzen. Voor het beste effect leg je het deeg met de gladde kant naar beneden in een rijsmandje.
Tip van Levine: Je kunt ook een vergiet gebruiken met daarin een theedoek waar veel bloem overheen zit.

In de oven:

Tijdens de derde rijs verwarm je de oven voor op 230 graden. Als het deeg gerezen is tot twee keer zijn formaat, mag het de oven in. Snij het deeg in op de gladde kant, zodat het brood niet gaat scheuren en plaats het in de oven. Je hebt hier geen bakvormen voor nodig, want het deeg is stevig genoeg! Spuit met een plantenspuit een goede hoeveelheid water in de oven, en doe gelijk de deur dicht. Zo ontstaat er stoom en krijg je een knapperige korst op het brood!
Na 20 minuten mag de oven teruggedraaid worden naar 200 graden en bak je het brood in 15 minuten nog extra bruin.

Als de broden uit de oven komen laat je ze nog even afkoelen. Dan kan het brood goed rusten en wordt het nog lekkerder!
Is de korst toch niet knapperig genoeg? Spuit er dan wat water overheen met de plantenspuit als het brood net uit de oven komt.

Het brood mag pas aangesneden worden als het helemaal is afgekoeld! Maar dan is het ook echt genieten!
Wil je nog meer recepten voor heerlijk brood? Bezoek dan de site van Levine van Doorne. Zij heeft ook een geweldig boek waarin ze de kunst van het broodbakken beschrijft!

 

 

 

Kruimels:

  • Bloem 100% 100%
  • Vocht 60% 60%
  • Droge gist 1,4% 1,4%
  • Zout 1,8% 1,8%
Poolish

240 gram water, kamertemperatuur

2 gram droge gist

220 gram volkorenmeel

20 gram roggemeel

Deeg

Poolish
200 gram water, kamertemperatuur
1 eetlepel moutextract
2 gram droge gist
500 gram tarwebloem
14 gram zout