Ik herinner me dit gerecht van vroeger. We kochten toen nog pakketjes om ‘zelf’ te koken.
We konden op een gegeven moment dit gerecht niet meer terug vinden.
Gehaktballetjes in zoetzure saus met aardappelpuree en veldsla. Dit was echt een van mijn favoriete gerechten.
Nu heb ik het zelf gemaakt!

De gehaktballetjes

Zorg ervoor dat het gehakt goed is ontdooid. Doe het in een kom en prak het met een vork extra fijn. Meng er een ei door en de kruiden die je zelf het lekkerste in gehakt vind. Ik gebruik altijd Cajun kruiden omdat ik van pittig houd, maar gehakt kruiden mag ook.
Doe er bloem bij tot het gehakt iets steviger wordt.
Schil de aardappels, snij ze in blokjes en kook ze in de pan voor 8 minuten.
Als de aardappels koken doe je een laagje olie in een (koude!) koekenpan, en dep je hand in de olie. Zo zorg je dat het gehakt niet aan je handen blijft plakken.
Draai gehaktballetjes en leg ze in de pan. Bak ze eventjes aan zodat ze stevig zijn en niet meer uit elkaar vallen en knapperig zijn.

De zoetzure saus

Terwijl de aardappels koken meng je de zonnebloem olie, tomatenpuree, chilipoeder, knoflook, curry poeder, azijn, honing en ketjap in een kommetje tot je de saus zelf lekker vindt.
Hoe de zoetzure saus smaakt hang van jou af. Is de saus te zoet voeg dan wat meer tomatenpuree toe, is de saus te zuur voeg dan wat meer ketjap toe. Iedereen heeft hier een andere voorkeur voor.

Als de zoetzure saus is zoals je hem wilt schenk deze dan over de gehaktballetjes. Bak de balletjes hier nog 5-8 minuten in aan.

De aardappelpuree

Schenk de aardappels af, doe er zout en peper naar smaak overheen en pureer de aardappels.
Voeg eventueel nog wat kruiden (zoals peterselie) toe aan de puree.

Serveer het gerecht met veldsla.
Genieten maar!

Kruimels:

3

Als je een normale portie eet is er niks aan de hand!
Genieten maar!

Ingrediënten

Gehakt half om half
Cajun kruiden (of gehakt kruiden)
Peper, Zout
Een ei
Bloem of meel

Chilipoeder
Tomatenpuree
Azijn
Honing
Ketjap
Een teentje knoflook
Sambal

WordPress Themes