Ik vind mais een van de lekkerste groentes. Het grappigste is dat mais eigenlijk geen groente is! Het valt namelijk onder de graansoorten. Ik hoor vaak van mensen dat ze denken dat mais niet gezond is, dat je er dik van wordt omdat er veel suiker in zit. Niks is minder waar en ik zal even uitleggen waarom.

Wat maakt mais zo gezond?

Wat mais gezond maakt is dat het veel voedingsvezels bevat. Als je een hele maiskolf in je eentje eet krijg je zo’n 3 gram voedingsvezels binnen; dit is ongeveer 12% van wat je per dag nodig hebt.
Ook bevat het melatonine; een stofje dat je lichaam zelf ook iedere dag aanmaakt om s’avonds goed door te kunnen slapen. Daarom is het goed om mais te eten als je moeite hebt met in slaap komen.
Ook zitten er veel antioxidanten zoals carotenoïden in, die het verouderingsproces tegen gaan.
Er zit een fytonutriënt in mais dat hoge bloeddruk tegengaat.
Het werkt tegen een te hoog cholesterol en helpt daarmee hart- en vaatziekten voorkomen. Het is dus een gezonde snack!

Hoe bereid ik de mais?

Het is enorm simpel om mais te bereiden. Ik raad iedereen aan om dit eens te proberen.
Kies altijd voor een kolf, niet een blikje. Mais uit blik heeft namelijk een groot deel van zijn voedzaamheid verloren doordat het vaak genetisch gemodificeerd is. Kies daarom altijd voor een kolf! Als je echt zeker wil zijn dat je geen genetisch gemodificeerd voedsel eet, kies dan voor de biologische versie van de groente. Deze mogen namelijk niet genetisch gemodificeerd zijn volgens de Nederlandse wet.

Haal de mais uit zijn bladeren en verwijder zoveel mogelijk haren van de kolf. Je kunt eventueel ook de kont eraf snijden, dan vallen de bladeren er vaak vanzelf af.
Je hoeft de kolf niet eerst te koken, het kan zeker als je bang bent dat hij niet gaar wordt. Persoonlijk vind ik het lekkerder als je deze niet eerst kookt. Dit geeft namelijk een lekkere bite!
Pak een koekenpan met deksel en verwarm hier een klontje boter (of olie) met wat zeezout in.
Bak de mais zodat elke kant een goudbruin laagje krijgt. Maak je geen zorgen als de kolf een beetje zwart wordt. Dit komt vaak door de suikers die erin zitten. Let wel op dat je het vuur niet te hoog zet.
Probeer de deksel van de pan er zoveel mogelijk op te houden zodat de mais een beetje kan stomen.

De mais is gaar als hij aan alle kanten een mooi bruin randje heeft.
Als je het gerecht serveert kun je deze eventueel nog met wat zeezout naar wens bestrooien.

En zo simpel is het. Wees niet bang om dit gerecht uit te proberen.
Heb je nog vragen? Stel ze gerust in de comment sectie hieronder!

Kruimels:

4 van de 5Mais is gezond!
Matig het zoutgebruik bij dit gerecht.
Gezonde snack!

Ingrediënten

Een maiskolf per persoon
Een klontje boter
Zout

Broccoli met Kip en Kaas | Van de vader van Melt

Iedereen heeft ergens leren koken. Ik heb leren koken van mijn vader. Daarom wilde ik deze kans niet laten lopen. Mijn vader heeft een heerlijk gerecht klaar gemaakt en ik wil deze graag met jullie delen! Broccoli met kip en kaas. Simpel, maar oh-zo-lekker... De...
Read More

Spaans Gebakken Eieren

Breng je ei-bak-skills naar een nieuw niveau! Deze Spaanse Gebakken Eieren zijn echt een traktatie!

Read More

Biefstuk maaltijdsalade met spinazie en parmaham

Een heerlijke biefstuk (maaltijd-)salade met spinazie. Erg lekker en gezond!

Read More

Pasta rucola salade met Parmezaanse kaas

Pasta is altijd lekker! Hier vind je een recept voor een super lekkere pasta salade!

Read More

Spaghetti met Broccoli, Cherrytomaatjes en Roomsaus

In de winter wil ik vaak snel en lekker eten. Daarom deel ik nu een super simpel gerecht dat echt in een mum van tijd klaar is. De spaghetti met broccoli, cherrytomaatjes en roomsaus is voor twee personen. Wil je voor meer mensen koken, verdubbel dan alle...
Read More

Zalm met tomatensaus – Basis tomatensaus

Eigenlijk moet iedereen zelf tomatensaus kunnen maken. Het is namelijk echt een van de makkelijkste dingen om iemand mee onder de indruk te brengen. Zalm met tomatensaus is echt een geweldige combinatie en zeker een aanrader!

Read More

Brood bakken: Hoe moeilijk is dat eigenlijk?

Iedereen kan brood bakken. In deze post leer ik je hoe je zelf een super lekker vers brood bakt!

Read More

Kippenvleugeltjes extra knapperig uit de oven

Soms heb je gewoon zin in kip! Als zo'n dag aanbreekt dan is dit gerecht echt iets voor jou! Kippenvleugeltjes met een heerlijk krokant laagje! De kippenvleugeltjes: We marineren de kippenvleugeltjes een uur van te voren. Schenk de zonnebloemolie in een kommetje. Voeg...
Read More

Worteltaart – Lekker recept voor het maken van Worteltaart!

Deze heerlijke worteltaart maak je gemakkelijk zelf! Ik heb het op kantoor getest, daar viel hij goed in de smaak!

Read More

Varkenshaas met pepersaus en champignon

Het lekkerste recept voor varkenshaas tot nu toe! Met peper en champignon saus. Hmmmmm..

Read More
WordPress Themes