Eigenlijk moet iedereen zelf tomatensaus kunnen maken. Het is namelijk echt een van de makkelijkste dingen om iemand mee onder de indruk te brengen. Zalm met tomatensaus is echt een geweldige combinatie en zeker een aanrader!
Ik heb dit recept zelf ooit eens gebruikt om indruk te maken op de moeder van een vriendin. Ik kan je verzekeren dat dit is gelukt!

De zalm

De lekkerste zalm haal je bij de visboer op de markt of in de winkel. Deze vis is wel erg duur, maar gelukkig kan je bij de Lidl ook diepvrieszalm halen die prima smaakt. Ik kies zelf altijd voor zalm op de huid. Dit is een persoonlijke keuze omdat deze makkelijker te bakken is. Als je zalm bij de visboer haalt, controleer dan zelf nog even of er echt geen graatjes meer in de vis zit.
Zorg dat de zalm goed ontdooid is als hij uit de diepvries komt (leg het bijvoorbeeld een nacht lang in de koelkast).
Marineer de zalm met alleen een beetje peper en zout, meer niet. Laat de zalm rusten en maak ondertussen de tomatensaus.

De tomatensaus

Dit kost het meeste werk, maar loont ook het meest. Tomatensaus is echt iets wat elke kok anders doet. Dit is dan ook mijn recept, en er zal ongetwijfeld iemand zijn die beweert dat het anders moet. Experimenteer zelf wat je het lekkerste vindt en maak de saus eigen.

Snij een klein kruisje op de kruin van de tomaten. Leg deze in een pan met koud water en zet dan het vuur pas aan. Je begint met koud water omdat de tomaten dan goed mee verwarmen en een lekkerdere smaak krijgen.
Als de velletjes van de tomaat los beginnen te laten schenk je de tomaten af. Nu komt het lastigste deel, pel de velletjes van de tomaten eraf. Hier heb ik een goede tip voor. Zet de kraan open en laat er koud water uit stromen. Pak een tomaat en pel deze in de straal met koud water. Zo laten de velletjes makkelijk los en verbrand jij je vingers niet.
Doe de gepelde tomaten weer terug in de pan.

Doe twee teentjes knoflook, basilicum, dragon en oregano in de pan bij de tomaten. Voeg ook het blikje tomatenpuree er bij.
Snij de ui in kleine stukken en doe deze ook in de pan.
Gebruik een staafmixer om dit tot een saus te vermalen.
Is je saus te dun? Dan kan je eventueel nog wat tomatenpuree toevoegen. Is je saus te dik? Voeg dan water toe.
Proef zelf of de smaak naar je zin is. Voeg eventueel nog wat kruiden of peper en zout toe.

Als je van wat meer pit houdt kan je nog een rode peper of een beetje sambal toevoegen aan de saus. Dit doe ik zelf wel bij dit gerecht, maar niet bij alle gerechten.

Terug naar de zalm.

Deze bakken we in een koekenpan in de olie. Verse zalm van de visboer hoeft eigenlijk niet gebakken te worden. Toch vind ik het wel lekker om alle randjes dicht te bakken. Als je het niet zeker weet raad ik je ook aan om dit te doen.
Bij diepvries zalm bak je alle kanten van de zalm op een middel vuur zodat er een knapperig randje ontstaat.
Heb je zalm op de huid, dan bak je deze 5 minuten op de huid op hoog vuur. Daarna gooi je de zalm nog eventjes om en zet je het vuur uit. Dan bak je dus de zalm in de hete pan zonder vuur.

Nu ben je klaar om het gerecht te serveren. Leg de zalm op een bord, schenk er tomatensaus overheen en garneer eventueel met wat verse koriander of basilicum.
Gegarandeerd een prachtig gerecht voor deze koude dagen!

 

Kruimels:

5

Dit gerecht is erg gezond!
Neem gerust een tweede portie!

Ingrediënten

Voor de Tomatensaus:
Zes grote (roma)tomaten
Verse basilicum
(Verse) dragon en oregano
Twee teentjes knoflook
Peper en zout
Tomatenpuree
Een blanke ui

Voor de Zalm:
Een zalmmoot per persoon
Peper en Zout